Birebir ve Uzaktan Gitar Kursu
  • Anasayfa
  • Hakkımızda
  • Gitar Dersi
    • Uzaktan Gitar Eğitimi
    • Öğrenci Görüşleri
    • YouTube Yorumları
    • Fotoğraflar
  • Videolar
    • Ders Videoları
    • Anadolu Ezgileri
    • Klasik
    • Flamenco
    • Düzenlemeler
    • Kompozisyonlar
  • Nota Arşivi
    • Flamenco Gitar
    • Klasik Gitar
    • Jazz Gitar
    • Fingerstyle Gitar
    • Guitarpro
    • Türkçe Sözlü
  • Blog
    • Faydalı Bilgiler
    • Gitaristler
    • Akorlar
    • Gamlar >
      • Majör Gamlar
      • Minör Gamlar
    • Caz Tarihi Yazı Serisi
  • Bu Siteyi Destekleyin
    • Nota Satışı
  • İletişim
Resim

Müzik Belgeselleri ve Filmleri

1/27/2018

0 Yorumlar

 
Resim

Müziği daha derinden anlama gayretinde olan kişilerin, müzik teorisi öğrenerek ve ana enstrumanları üzerinde yapacakları düzenli pratikler oldukça önemlidir. Bu çalışmalar kadar, dünya müziğini şekillendirerek, kültürler üsttü etkiler yaratmış önemli insanların, hikayelerini anlamaya çalışmakta bir o kadar önemlidir.

Müzikal gelişiminin bir parçasını oluşturacak ve müziğin birbirinden farklı güçlerini ortaya koyan bu hikayeleri izlerken, bir yandan da, bu değerli müzik insanlarının yaşantıları hakkında da fikir sahibi olacaksın. Keyifli seyirler dileriz.



Telvin

Resim

"Düş, daha başından, bir anıdır".
O. Aruoba

''Halden hale geçerken bizler hayatlarımızda kontrol etmemiz gerekenleri yerlerine çok güzel koyabiliyoruz. Sonra da zaten hayatımız onlar oluyor. Orada bir yerdeyken de risk alanları izlemeyi seviyoruz.

Değişimin kaçınılmazlığını gördüğümüz her anda bir müzik geliyor sonra kulağımıza ve hikâyeler anlatmaya cesaretlendiriyor bizi. Bir an, bir aşk, öfke, tutku, keyif, boş verme... Sonra herkes bir yöntem seçip devam ediyor hayatına.

Telvin’i iki sene evvel kaç echo bar’da dinlediğim; bir yöntem seçip hikâyelerini anlatmaya karar verdim. Belgeseli yaparken amacımız üç tane müzisyenin sahnede neden bir mefhumun peşinde koştuğunu anlatmak ve hayatın değişim gerçekliğine yaklaşma çabalarıydı.

Biraz sonra ne olacağını bilmemek, sahnede kendine yarattığın özgür alanın aynı zamanda bir disiplin getirmesi, tamamen doğaçlama çalarken kaosun içerisindeki uyumu bulmak...

Onlarla beraber çıktığımız güney turnesi boyunca bu durumların nasıl oluştuğunu gördük ve kurgulayıp anlatmaya çalıştık. Belki de Telvin belgeseli de bir risktir ve zaman bunu gösterirken bize; risk alanları izlemeye devam ederiz.”

Anadolu ve Dünya müziğinin en önemli değerlerinden biri olan Telvin'nin üzerine yapılmış bu belgeseli izleyerek, müzik olgusunun doğasını anlamaya, bir adım daha yaklaşıyoruz. Keyifli seyirler.


​ Blue

Resim

Bir yanda altı yaşında Amerika’ya gittikten sonra Kim Capli adıyla The Sundowners ve The Monkees’te davulcu olarak yer alıp 1969 Woodstock Festivali’nde Jimi Hendrix’le aynı sahneyi paylaşan muhteşem baterist ve gitarist Kerim Çaplı, diğer yanda ise ismi aklımıza geldikçe burnumuzun direği sızlayan muazzam yetenek Yavuz Çetin.
​

Bu iki müthiş insanın yolları Yavuz Çetin ve Batu Mutlugil’in 1991 yılında kurduğu Blue Blues Band’ta kesişmişti. Kerim Çaplı’yı baterist, Sunay Özgür’ü bas gitarda gördüğümüz Blue Blues Band, Yavuz Çetin’i acı şekilde kaybettiğimiz 2001 yılına kadar genel olarak cover parçalar çalıp geride onları dinleyen herkesin özlemle andığı konserler bırakırken grubun albüm projesi hiçbir zaman hayata geçemedi. Keyifli seyirler.

Paco de Lucía: A Journey ( Paco de Lucía: Bir Yolculuk) 

Resim

Flamenko dünyası tarafından bir ara ihanetle suçlanan Paco de Lucía 25 Şubat 2014' te 66 yaşında vefat etmiştir. Geleneksel flamenkoyu başka müzikal formlarla kaynaştırması tutucu otoritelerin gitar virtüözüne kuşkuyla bakmasına sebep olmuş, ilerleyen yıllarda itibarı iade edilmiştir.

92 dakikalık yapımın etkileyici tarafı müzisyenin son dört yılına bizi dahil etmesi. Gayet zengin arşiv görüntüleri yanında kendi hayatı ve kariyeri hakkındaki yorumları doğaçlama bir rumba gibi akıp gidiyor, Bambino Camarón'u keşfettiğinde duyduğu heyecan ve hayranlık da cabası…

​Francisco Sanchez Varela'nın hassasiyetle yönettiği ve Paco'nun vasiyeti konumundaki belgesel İKSV'nin İstanbul Film Festivali’ne yakışacak cinsten.


Paco de Lucía, Light and Shade

Resim
 
Paco de Lucia, uluslararası alanda bir yıldız olarak ortaya çıktığında, gitar çalışı daha önce hiç duyulmamış bir tarzdaydı. Flamenko ise tüm dünya için oldukça yeni bir türdü. Flamenko müziği, onun köklerin esrarengiz bir şekilde gizlenmiştir. Aslında onun tarzının ayrılmaz bir parçasıdır. Onu dinlerken bu geleneksel müziğin üslubunun bariyerlerini kırmaya çalıştığını duyabilirsiniz.

Bu belgesel sadece konserini ve sahne yaşantısını değil, aynı zamanda, dünya yıldızı bu değerli müzisyenin, kişisel hayatı hakkında oldukça fazla bilgi vermektedir. Paco de Lucia hakkında söylenecekleri ne bu küçük yazıya, nede bu değerli belgesele sığdırmanın mümkün olmamasına rağmen, sizlere çok şey katabilecek bir yapımla karşı karlıya olduğunuzu bilmenizi isteriz. Keyifli seyirler.

Quincy 
​

Resim

Efsane müzisyen Quincy Jones'ın hayatından kesitler sunan bu özel yapım, dünya müzik tarihini şekillendirmeyi başarmış bilge bir insanın öğütleriyle dolu harika bir kaynak

Keyifli seyirler dileriz...

​İstanbul Hatırası: Köprüyü Geçmek (2005)

Resim

Fatih Akın’ın yazıp yönettiği “Köprüyü Geçmek: İstanbul Hatırası”; içinde yaşadığımız İstanbul’u, her gün dolaştığımız fakat fark etmediğimiz sokakları, mekânları çarpıcı bir anlatımla gösteriyor, duymadığımız sesleri dinletiyor. İstanbul’un gerçek ruhunu, sesini ortaya çıkarıyor.

​”Köprüyü Geçmek: İstanbul Hatırası”, her şeyden önce bir tutkunun filmi. Fatih Akın, aynı zamanda yakın arkadaşı olan Alman müzisyen Alexander Hacke'nin İstanbul'daki müzisyenlerle yaptığı kayıtlardan yola çıkarak İstanbul'u yeniden keşfediyor. Belgesel, ‘Duvara Karşı’ filmi için yaptığı müzik çalışması sırasında ilk kez İstanbul’la ve müziğiyle tanışan Alexander Hacke’nin oteline gelişiyle başlıyor.

20 yıldır ‘Einstürzende Neubauten’ (Çöken Yeniyapılar) müzik grubunun üyesi olan Hacke, basçılarını kaybeden Baba Zula grubunun üyelerinin isteği üzerine onlara katılıyor. Hacke seslerine aşık olduğu İstanbul’da sadece bas gitarıyla değil, mobil kayıt stüdyosunu ve dünyanın dört bir yanından insan sesi ve diğer sesleri kaydetmiş olduğu 'mucizevi mikrofonu'nu da getirmiş.

Amacı, 'sokak kaydı' adını verdiği ve akla gelebilecek her yerde profesyonel müzik kaydı yapılmasını sağlayacak bir yöntemle, İstanbul’un müzik çeşitliğini kaydetmek. Böylece Batılı kulaklara modern elektronik müzikten, rocka, hip-hopa ve arabeske varana kadar çok çeşitli müzikler sunma olanağı bulmaktı.


“Köprüyü Geçmek: İstanbul Hatırası” de, Fatih Akın'ın bu yolculuğunda Alexander Hacke’ye kamerasıyla eşlik etmesinin sonucunda ortayan çıkan bir belgesel. Belgesel, otelinde bir müzik üssü kuran Hacke’nin İstanbul'un tuhaf, aykırı, çalkantılı ve baştan çıkarıcı dünyasında dolaşmasına tanıklık ediyor.

​O, izlenimlerini ve sesleri kaydettikçe, biz izleyiciler de kendimizi İstanbul'un büyüsüne kaptırmadan edemiyoruz. Her ne kadar Hacke, şehrin tüm seslerini kaydetme gibi ütopik bir amaçla yola çıksa da, binbir çehreye sahip bu dev kent karşısında, teknolojinin son ürünü aletlerinin yetersiz kalacağının farkında.

Bu yüzden sıkça kendini kaydettiği müziğin akışına bırakıyor, kaydettiği sesleri yeniden dinlediğinde hiçbir zaman yakalamayacağı deneyimi, kayıt sırasında yaşıyor, kendini zamanın büyülü akışına bırakıyor. Sonuç olarak, hem bu müthiş deneyim, hem paha biçilemez kayıtlar, hem de izleyecilerin keyifli dakikalar yaşadığı müthiş bir belgeselle ülkesine dönüyor.



​Garip: Neşet Ertaş (2005)

Resim

​Can Dündar'ın hazırladığı ve yönetmenliğini yaptığı, "Bir Ayrılık", "Bir Yoksuzluk", "Bir Ölüm" adlı üç bölümden oluşan "Garip" adlı belgeselde, Neşet Ertaş'ın müzikal yolculuğu geniş bir dökümanla sunuluyor.

Ertaş'ın yaşadığı yerlerde yapılan çekimlere eklenen, büyük usta Muharrem Ertaş'ın görüntüleri, Neşet Ertaş'ın köyünde yapılmış çekimler ve zengin bir görsel malzeme, belgeselin değerini oldukça yükseltiyor. Halk müziği alanında önemli bir çalışma sayılabilecek belgesel, kültürel tarihimizin en büyük ozanlarından Neşat Ertaş'ın görüntüleriyle eksiksiz bir arşivsel çalışma.
​

​Marley (2012)

Resim

Bob Marley’i merkezine alan muhtemelen en samimi film... Bir müzisyen, bir devrimci ve bir efsane olarak gençliğinden, uluslararası üne kavuştuğu zamanlara dek bu efsane sanatçının hayatını anlatan kült bir belgesel. Öldükten 30 yıl sonra bile Marley’in insanlara hala nasıl örnek olduğunu inceliyor yönetmen. Müziğin gücü ile çok büyük kitlelerin nasıl etkileneceğini ortaya koyması açısından oldukça etkileyici bir yapım. Keyifli seyirler.

​No Direction Home: Bob Dylan (2005) ​

Resim

​Scorsese'nin gözünden bir efsane: Bob Dylan. Amerikalı efsane yönetmen Martin Scorsese'nin elinden çıkan belgesel "No Direction Home: Bob Dylan" müziğin yaşayan efsanesi Bob Dylan'ı konu alıyor ve sanatçının kariyerinin ilk dönemine eğiliyor.

Minnesota'da başlayıp, New York'un Greenwich Village kulüplerinde devam eden, 1966 yılında İngiltere turnesinde tepe noktasına ulaşan bir kariyerin, efsane sanatçı Bob Dylan'ın hikayesi anlatılıyor. Robert Allen Zimmerman'dan Bob Dylan olmaya doğru giden yolda Bob Dylan'ın başına gelenler belgeselde sunuluyor.

​Scorsese basın toplantıları, konserler ve nadir bulunan stüdyo kayıtlarının kamera arkası görüntülerine yer vermiş. Bob Dylan'ın yakın arkadaşlarının ve kendisiyle yapılan uzun röportajlarında yer aldığı belgesel, ünlü müzisyenin hayranlarının yanı sıra, sadece dinleyici kategorisinde olsa da müzikle az çok ilişkisi bulunan bütün seyirciler için birebir.


​Jimi Hendrix (1973)

Resim

Efsanevi gitarist’in ölümünden sonra varisleri tarafından hazırlanan bu belgeselde, Jimi Hendrix’in Eric Clapton, Mick Jager gibi diğer rock efsaneleriyle çekilen görüntüleri bulunuyor. Ayrıca Jimi’nin efsane olan Woodstock, Isle of Wight ve Monterey konserlerinden görüntülerde var. Keyifli Sehirler.
​

​Searching for Sugar Man (2012)

Resim

1970’li yılların başında geçen filmde, Sixto Rodriguez takdir edilmiş ama iyi satmamış iki albümü olan Detroit’li bir folk şarkıcısıdır. Ancak Rodriguez’in bilmediği bir şey vardır: Müzik kariyeri Güney Afrika’da aktif olarak devam etmektedir. Orada bir pop müzik ikonu ve genç nesillerin ilham kaynağı olmuştur.

Bu yapımda yukarıda bahsedilenlerin yanı sıra, bir insanın hayat karşısındaki duruşunu görüyoruz. Ve tabiki müziğin gücünü ortaya koyan başatılı bir yapım. Keyifli seyirler.


​Amadeus (1984) 

Resim

Peter Shaffer’in oyunundan Milos Forman’ın sinemalaştırdığı Oscar’lı eser, geleneksel biyografi kalıplarından uzak durur. Sahne-hayat ilişkisinin üzerine giden bir Mozart gözlemidir. Klasik müzikle iş bitirme konusunda da incelikli bir iştir.

Yönetmenliğini Milos Forman’ın yaptığı Amadeus filmi, klasik dönem bestecisi Wofgang Amadeus Mozart’ın hayatını konu alır. Aynı dönemde yaşamış olan Antonio Salieri ile aralarındaki rekabeti anlatan film 8 dalda Oscar ödülü almıştır. Mozart’ı Tom Hulce, Salieri’yi ise F. Murray Abraham canlandırmış, Murray en iyi erkek oyuncu Oscarı’nı kazanmıştır. Keyifli seyirler.

​Venedik Prensi Vivaldi (2006)

Resim

Yönetmenliğini Jean Louis Guillermo’nun üstlendiği, Antonio Vivaldi’yi konu alan bu film, hem papaz hem de kompozitör kimliğiyle öne çıkan bestecinin Venedik’deki müzik hayatını anlatır.

Bir yetimhanede yaşamakta olan kızlara çalmaları için konçerto besteleyerek ününü duyurmaya başlayan sanatçının, ölümüne dek yaşadığı serüvenler gözler önüne seriliyor. Daha önce Farinelli filminde Farinelli karakterini canlandıran Stefano Dionisi, bu filmde Vivaldi olarak karşımıza çıkıyor.


Queen: Days of Our Lives (2011)

Resim

“I’m not going to be a rock star… I’m going to be a legend" Gerçek adı Farrokh Bulsara olan Zanzibarlı Freddie Mercury, bu cümleyi kurarken hiç de şaka yapmıyordu. Zira Mercury’nin solistliğini yaptığı efsanevi grup Queen, 300 milyonun üzerinde bir satış başarısı elde etti. Opera ve rock müziği birbiriyle harmanlayan grup, yürüdüğü bambaşka çizgi ve sunduğu sahne şovlarıyla birçok alanda ilki gerçekleştiren gruplardan oldu.

Bu başarısı sayesindedir ki Queen, ulaştığı geniş kitleleri stadyumlara doldurdu ve böylece “stadyum konseri” kavramını ortaya çıkardı. Sahne şovlarının pek de revaçta olmadığı bir dönemde konser alanını Broadway’e çeviren Mercury’nin, en büyük amaçlarından biri de baleyi daha geniş kitlelere ulaştırmak istemesiydi. Rock, opera ve bale? Tüm bunların bir araya gelebileceğini Queen kanıtlamış olacak ki, günümüzde Freddie Mercury anısına baleler sahneleniyor. Days of Our Lives, işte böyle bir grubun öyküsünü başarılı bir şekilde ekrana yansıttığından ötürüdür ki izlenmeyi hak ediyor.

Dünyanın en başarılı parçalarından olan “We’re The Champions” için grubun gitaristi şöyle diyor: “Futbol veya benzeri sporlarda rakip iki takım vardır ve iki taraf da bu şarkıyı söyleyebilir; ancak bir rock konserinde sadece tek bir ekip vardır.” Queen, o tek ekip olarak sahnede yer aldı ve stadyumları dolduran ilk grup oldu. Freddie Mercury ise, AIDS ölümüne sebep olana kadar üretmeyi hiç bırakmadı.


The Chronicle of Anna Magdalena Bach (1968)

Resim

Piyano senfonileri ve plan sekanslardan oluşan, deneysel ve Brechtiyen bir biyografi. Jean-Marie Straub ile Danièle Huillet, Bach’ın hayatına eşinin gözünden bakarken ‘saf sinema doyumu’na ulaşmışlardı.Keyifli seyirler.

​Beethoven’ı Anlamak / Copying Beethoven ( 2007) 

Resim

Beethoven’ın 9. Senfonisini yazma sürecini konu alan bu film, gösterime girdiği zaman büyük bir beğeniyle karşılanmıştı. İleri derecede işitme sorununa rağmen hırsla eserini konsere hazırlayan Beethoven’ın yaşadıkları, izleyenleri derinden etkilemişti.

9 Senfoni’nin temize çekilip, partisyonlarının orkestra üyelerine dağıtılması için görevlendirilen Anna Holtz ile Beethoven’ın arasındaki duygusal bağ, mükemmel işlenmiştir. Prömiyerde, işitme sorunu olduğu için, eserin neresinde olduğunu kaçırmaktan korkan Beethoven’ın, Anna Holtz’un uzaktan yardımıyla eserini yönettiği sahne, filmin en dokunaklı ve heyecan verici bölümüdür.

Her ne kadar bunun bir efsane olduğu söylense de, filmi izlerken insanın bu kurgu sahneye inanası geliyor. Beethoven’ı canlandıran Ed Haris bu filmde kariyerinin doruk noktasına çıkmıştır. Yönetmen Agnieszka Holland ise çok başarılı bir yönetime imza atmıştır.


​Ölümsüz Sevgili / Immortal Beloved (1994)

Resim

Ludwig van Beethoven’ın  yaşamını konu alan Immortal Beloved, bestecinin çocukluktan itibaren duygusal dünyasının nasıl şekillendiğini anlatır. Beethoven'ın yazdığı gizli mektupların ortaya çıkmasını işleyen Bernard Rose yönetimindeki yapım, izlenmeye değer. Keyifli seyirler.

Yüzüme Gülen Ağaç - Kemal Eroğlu

Resim

Kemal Eroğlu ve bağlama yapımı üzerine hazırlanmış kısa film çalışması. Türkiyenin endeğerli bağlama yapımcılarından Kemal Eroğlun'nun ilham verici hikayesine tanık oluyoruz. Değerli müzisyenlerinde fikirlerine ve Kemal Eroğlu ile etkileşimlerini de izleme şansı bulduğumuz, özel bir yapım. Keyifli seyirler.

Yukarıda oluşturduğumuz listede yer alması gerektiğini düşündüğün yapımları, yorumlar bölümünde belirterek listenin genişlemesine yardımcı olabilirsin.

​Bu videonun size bir şeyler kattığını düşünüyorsanız beğenebilir, bültenimize abone olabilir, sosyal medyada takip edebilir ya da yorumlar bölümünde düşüncelerinizi paylaşabilirsiniz.​
​


​Bu videoları oluşturmaya devam edebilmemiz için, işinize yaradığını bilmemiz gerekiyor. Keyifli çalışmalar.
​
Gitar Dersi Almak İstiyorum

Okumaya Devam Et...

Resim

Dünyanın En Büyük Müzik Festivalleri
​

Resim

Uzun Yolculuklarda Gitar Taşırken Dikkat Edilmesi Gereken 3 Önemli Konu ​
​

Resim

Gitar Çalmanın Bireye Kattığı 9 Özellik
​

Resim

Gitaristler için Tırnak Törpüleme ve Bakım Yöntemleri Nelerdir?
​

Tümünü Gör

0 Yorumlar



Yanıt Ver.

    Göz At

      BÜLTENLERE ABONE OL

    Abone Ol

  • Anasayfa
  • Hakkımızda
  • Gitar Dersi
    • Uzaktan Gitar Eğitimi
    • Öğrenci Görüşleri
    • YouTube Yorumları
    • Fotoğraflar
  • Videolar
    • Ders Videoları
    • Anadolu Ezgileri
    • Klasik
    • Flamenco
    • Düzenlemeler
    • Kompozisyonlar
  • Nota Arşivi
    • Flamenco Gitar
    • Klasik Gitar
    • Jazz Gitar
    • Fingerstyle Gitar
    • Guitarpro
    • Türkçe Sözlü
  • Blog
    • Faydalı Bilgiler
    • Gitaristler
    • Akorlar
    • Gamlar >
      • Majör Gamlar
      • Minör Gamlar
    • Caz Tarihi Yazı Serisi
  • Bu Siteyi Destekleyin
    • Nota Satışı
  • İletişim