Birebir ve Uzaktan Gitar Kursu
  • Anasayfa
  • Hakkımızda
  • Gitar Dersi
    • Uzaktan Gitar Eğitimi
    • Öğrenci Görüşleri
    • YouTube Yorumları
    • Fotoğraflar
  • Videolar
    • Ders Videoları
    • Anadolu Ezgileri
    • Klasik
    • Flamenco
    • Düzenlemeler
    • Kompozisyonlar
  • Nota Arşivi
    • Flamenco Gitar
    • Klasik Gitar
    • Jazz Gitar
    • Fingerstyle Gitar
    • Guitarpro
    • Türkçe Sözlü
  • Blog
    • Faydalı Bilgiler
    • Gitaristler
    • Akorlar
    • Gamlar >
      • Majör Gamlar
      • Minör Gamlar
    • Caz Tarihi Yazı Serisi
  • Bu Siteyi Destekleyin
    • Nota Satışı
  • İletişim
Resim

18 Yardımcı Gitar Ekipmanı

8/5/2017

4 Yorumlar

 

Yazar

Bülent Atalar

16 Yardımcı Gitar Ekipmanı

​Gitar çalmaya başladıktan sonra, bir çok ekipmana ihtiyacınız olacak. Fakat bu ekipmanlardan bazıları olmaz ise olmaz durumunda iken, bazıları ihtiyaçlar doğrultusunda değerlendirilmelidir. Yardımcı ekipmanlar konusunda öncelik sırasını ve ihtiyaçlarını iyi belirlemeniz, zaman ve para anlamında tasarruf etmenizi sağlar.

İhtiyacınız olan yardımcı ekipmanları daha doğru seçebilmek için, en çok kullanılan, 18 yardımcı gitar ekipmanını bir araya getirdik. Aşağıdaki ekipmanları inceleyerek, ihtiyacınız olan ekipmanları belirlemeniz daha kolay olacak. Şimdi yadımcı gitar ekipmanlarını daha yakından inceleyelim.
​

1 - Gitar Kılıfları

16 Yardımcı Gitar Ekipmanı- gitar kılıfları- softcase- hardcase

​Gitar kılıfları, gitarı toz, kir, nem, ıslanma ve darbelere karşı koruma amacı ile bir birinden farklı özelliklere sahip olarak üretilmektedir.
İhtiyacınız doğrultusunda seçeceğiniz kılıf, gitarınızı yukarıda bahsettiğimiz bir çok etkenden korurken, diğer yardımcı gitar ekipmanları taşımanız konusunda kolaylık sağlayacaktır.

Softcase

Kısa yolculuklarda gayet pratik olmasına rağmen, uzun yolculuklarda gitarınızı darbelerden korumayacaktır. Bir çok softcase, su geçirmez kumaşlardan üretiliyor olmasına rağmen, uzun süre yağmura veya doğrudan suya tabi kalmamasına dikkat edilmelidir.
​

Hardcase

Pek pratik olmadığı için çok fazla tercih edilmemekte. Ancak, gitarınızla birlikte uzun yolculuklar yaptığınız durumlarda, bagajlama esnasında alınabilecek darbelere karşı gitarınızı olası darbe ve düşmelerden koruma konusunda oldukça etkili bir çözümdür.

Kısa bir araştırma ile, piyasada gitar kılıfı açısından, oldukça fazla çeşitlilik olduğunu fark edebilirsiniz. Yine ayıracağınız bütçe dahilinde, suya ve darbelere dayanıklı, ergonomi ve taşınabilirlik açısından, ihtiyacınızı karşılayacak kılıflardan birini seçebilirsiniz.

​Kendinize ait aracınız yok ise ve çok fazla seyahat etmiyorsanız hardcase (sert kılıf) almaktan uzak durmanızı öneririz. Ciddi taşıma zorluklarıyla karşılaşmanız olasıdır.


Ayrıca Uzun Yolculuklarda Gitar Taşırken Dikkat Edilmesi Gereken 3 Önemli Konu da ilginizi çekebilir. 


​2 - Gitar Sehpası/Standı

16 Yardımcı Gitar Ekipmanı- gitar sehpası

​Gitarınızın dik ve her an kullanılabilir konumda kalmasını sağlayan bu sehpalardan bulundurmanız, gitarınızın olası küçük kazalara karşı korunmasını sağlayacaktır. Ayrıca gitar çalışmalarında sıkça gitar değiştirme durumda kalıyorsanız oldukça pratik çözümdür.

Satın alacağınız stantların bir çoğu, yanında taşıma çantaları ile birlikte gelir. Bu stantların taşınabilir olması, gittiğiniz her yerde gitarınızı güvende ve çalınmaya hazır bir şekilde sizi bekliyor olmasını sağlayacaktır.
​

3 - Ayak Standı

16 Yardımcı Gitar Ekipmanı- ayak standı- ayak sehpası

​Çoğunlukla klasik gitaristler tarafından kullanılmasına rağmen, değişik türde gitar çalan kişilerin de faydalanabileceği bir araç. Gitarınızı yerleştirdiğiniz bacağınızın yükseltilerek, gitar üzerindeki hâkimiyetinizi artırmak amacı ile kullanılır.

Üzerinde değişik yükseklik dereceleri bulunur. Bu şekilde ayağınızı ihtiyacınız kadar yükseltebilmenizi sağlar. Düzgün duruş, tutuş, oturuş oluşturmanızı destekler. Kendiniz için ideal olan yükseklikte kullandığınızda, sırt ve eklem ağrılarının oluşumunu azaltır.

​Bu konuda daha fazla bilgi sahibi olmak için Gitar çalmaya bağlı ağrı ve rahatsızlıkların önlenmesi yazımızı okuyabilirsin.

4 - Tabure

16 Yardımcı Gitar Ekipmanı- yabure

​Gitar çalarken oturduğumuz yerin yüksekliği, sertliği gibi durumlar gitar tutuşunuzu ve çalışınızı değiştirir. Örneğin çok yumuşak bir zeminde oturuyorsan, zemine gömüleceğinizden, dik durmak oldukça zor olacaktır. Bir süre sonra sırt ağrıları oluşarak, tutuşunuzun bozulmasına, genel hakimiyetinizin azalmasına sebep olabilir.

Bu durumun önüne geçmek için özel olarak tasarlanmış gitarist tabureleri mevcuttur. Bu tabureleri müzik mağazalarından edinerek, gitar çalışmalarınızı daha konforlu hale getirebilirsiniz.
​

5 - Nota Sehpası/Standı

16 Yardımcı Gitar Ekipmanı- nota sehpası- nota standı

​Gitar çalışmalarınız sırasında notaları, kendi görüş alanınıza göre ayarlamanızı sağlayan yardımcı bir araç. Genellikle metalden yapılmış stantlar, pratik olması açısından, katlanıp küçülebilir şekilde tasarlanmıştır.

Sabit ve ağır olan modelleri ise hafif çarpmalarda devrilmemesi için tasarlanmıştır. 
İhtiyacınız doğrultusunda seçeceğiniz nota sehpası ile müzik dokümanlarınızı daha rahat çalışabilirsiniz.
​

6 - Kapo


​Kapo (Capo) temelde gitarın sap boyunu kısaltarak transpozeye imkan sağlar. Gitarı hangi tonda çalmak istediğinize bağlı olarak, ilgili perdeye takılır.

Özellikle hem gitar çalıp hem şarkı söylemek isteyen kişilerin sıklıkla ihtiyaç duyacakları bir araçtır. Birbirinden farklı model ve renklere sahip olan kapolardan edinerek, pratik transpoze imkânı sağlayabilirsiniz.

Kapo satın alırken, klavye genişliğine uygun olan kapoları satın almaya dikkat ediniz.
​


​

7 - Tuner (Akort Cihazı)


Özellikle, gitar çalmaya yeni başlayacak kişilerin, en büyük sorunlarından biride akort problemidir. Kulağınızdan akort yapmayı öğrenene kadar, tuner adı verilen akort cihazları, bu sorununuzu ortadan kaldırmak için yeterlidir.

Değişik marka ve modellere sahip tunerleri, müzik mağazalarından edinebileceğiniz gibi, akıllı telefon ve tabletler için oluşturulmuş uygulamaları da ücretsiz bir şekilde indirip kullanabilirsin.

Uygulamalara alternatif olarak bu cihazlardan satın almak isterseniz, gitar kafasına takılarak, dışarıdaki seslerden etkilenmeyen, dijital ekranlı modelleri tercih etmenizi öneririz.
​

8 - Metronom


​Müzik çalışmalarında tempo ve ritmi kontrol etmek için kullanılır. Kurmalı ve dijital modellerinin yanı sıra, akıllı telefon ve tabletler için ücretsiz uygulamalara ulaşabilirsiniz.

Metronom kullanarak gitar çalışmalarınızdaki tempo kayıplarını giderebilir, ve çalışmalarınızdaki ilerlemeyi gözlemleyebilirsin.

Ayrıca Google'de ''metronom'' kelimesi ile yapacağınız arama sonucu, dünyanın en büyük arama motoru, sizi yalın ve kullanışlı bir metronom ile karşı karşıya getiriyor olacak.
​

9 - Tırnak Törpüsü


​Tırnak sitili ile gitar çalışmalarına başlayacaksanız, baskın olan elininizin tırnaklarının uzatılması ve istenilen tuşeyi oluşturabilmeniz için ise törpülenip, pürüzsüz hale getirmeniz gereklidir.

Kişisel bakım mağazalarında, birbirinden farklı özelliklere sahip bir çok törpü bulabilirsiniz. Tırnak sitili ile gitar çalışmalarına başlayacaksanız önerimiz, kaliteli olmasına dikkat edilerek, iki kademeli metal törpü edinmenizdir.

Gitaristler için Tırnak Törpüleme ve Bakımı yazımızı okuyarak, bu konuda daha fazla bilgi sahibi olabilirsin.

10 - Müzik Defteri

16 Yardımcı Gitar Ekipmanı- müzik defteri

​Özellikle gitar çalışmalarınızı yeni başlatacağınız dönemlerde sık sık not almanız gerekebilir. Kaliteli, kullanışlı ve gitar kılıfına rahatlıkla sığabilecek büyüklükte bir müzik defteri edinmeni öneririz.

Müzik defterleri sadece gitar çalışmalarına yeni başladığınız dönemlerde değil, ilerleyen dönemlerde ise müziğe olan ilginiz doğrultusunda, bir çok teori ve armoni konusunu çalışabilmeniz için pratik bir çözüm olacaktır.
​

11 - Yedek Gitar Teli

16 Yardımcı Gitar Ekipmanı- yedek gitar teli

​Gitar kılıfınızda her daim yedek tel bulundurmayı alışkanlık haline getirmeniz, tellerle ilgili sorunlar yaşandığında kurtarıcın olacaktır. Tel seçimi yaparken, kaliteli markaların, ihtiyacınıza uygun modellerini satın almaya özen göstermenizi tavsiye ederiz.

Bu şekilde gitarınızdan daha iyi bir 
performans alabilir ve tellerinizin daha uzun ömürlü olmasını sağlayabilirsiniz.
​
Gitar Telleri Hakkında Bilmeniz Gereken 8 Önemli Konu yazımızı okuyarak gitar telleri hakkında daha fazla bilgi sahibi olabilirsin.

12 - Yan Keski

16 Yardımcı Gitar Ekipmanı - yan keski

Tel değiştirdikten sonra, çoğunlukla köprü ve akort burgularının bulunduğu bölümlerde tel fazlalıkları kalacaktır. Tellerdeki bu kontrolsüz fazlalıklar, çoğunlukla birbirlerine veya gitar yüzeyine değerek istenmeyen cızlama seslerinin oluşmasına neden olurlar.

Tel değişiminden sonra bu tip seslerin oluşmasını istemiyorsanız, gerekli olan araçların yanına, yan keskiyi de eklemelisiniz. Yan keskiyi ayrıca tel değişimini hızlandırmak adına, eski telleri kesmek için de kullanabilirsin. 
​
Dikkat!  Teller gevşeltilmeden kesinlikle kesme işlemi uygulamayın!

​
​13 - Tel Sarma Aparatı

16 Yardımcı Gitar Ekipmanı - tel sarma aparatı

Tel değişimleri esnasında, hem telleri sökerken hemde telleri takarken, akort kulaklarına çok fazla rotasyon yapmak durumunda kalınır. Bu durum zaman kayıplarına sebep olmaktadır.

Gitar teli sarma aparatlarının, otomatik ve manuel olan bir çok modeline, enstrüman satışı yapan mağazalardan edinebilirsiniz. Tel sarma aparatı edinmek, tel değişimlerinde zaman kazanmanıza yardımcı olacaktır.
​

14 - Temizlik Bezleri

16 Yardımcı Gitar Ekipmanı- pamukçuk bırakmayan microfiber temizlik bezi

​Çalışmalarınızdan kaynaklı, gitarınız bir süre sonra kirlenecektir. Bu sebepten, gitarınızın temizliğinin düzenli olarak yapılması gerekir. Yapacağınız genel gitar temizliği esnasında, uygulayacağınız farklı işlemlerden kaynaklı 3 ayrı beze ihtiyaç duyacaksınız.

Temizlik için seçeceğiniz bezlerin kaliteli microfiber veya güderi olmasına dikkat etmelisin.


Bu konu hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak için 5 Adımda Detaylı Gitar Temizliği Nasıl Yapılır? yazımızı okumanız faydalı olacaktır.


​15 - Temizleme Spreyleri

16 Yardımcı Gitar Ekipmanı - gitar temizleme spreyleri

​​Gitar çalışmalarından kaynaklı, bir süre sonra, klavye ve gitarın diğer kısımlarında oluşan kir, oksitlenme ve parmak izlerinin temizlenmesi gerekir. 

Gitarın bileşenlerinde ahşap, vernikli ahşap, metal ve plastik aksamlar olduğundan gitar temizliğinin değişik aşamaları için bir birinden farklı ürünler kullanılması gerekmektedir.

Gitarın vernikli kısımları için temizlik spreyi (cila), klavye temizliğinde ise limon yağı spreyleri kullanılmaktadır. Bu ürünlere enstrüman satışı yapan mağazalardan ulaşabilirsin. 
​

5 Adımda Detaylı Gitar Temizliği Nasıl Yapılır? yazımızı okuyarak bu konuda daha detaylı bilgi sahibi olabilirsin.

16 - Pena


​Tırnak sitili ile gitar çalmıyorsanız ihtiyaç duyacağınız temel gereçlerden biride penadır. Penaların, müzisyenlerin ihtiyacına göre değişik sertlik derecelerinde üretilir. Bu dereceler gitarın ses rengini doğrudan etkilemektedir.

Ağırlıklı olarak plastikten üretilmesine rağmen günümüzde ahşap ve farklı malzemelerden üretilmiş bir çok model mevcuttur. 
Penaları enstrüman satışı yapan mağazalardan edinebilirsiniz.
​


​17 - Gitar Teli Temizleme Aparatı

Resim

Çalışmalarınız esnasında, ortamın sıcaklığına ve vücut ısına bağlı olarak, kimi zaman ellerinizde ve parmak uçlarınızda terlemeler oluşacaktır. Bu terlemeler, havadaki toz ile birleşerek, tellerin üzerinde kir birikmesine sebep olur.

Havadaki ve parmak uçlarımızdaki nemler, tellerin daha kısa sürede oksitlenmesine neden olur. Bu durum ise gitarınızdan çıkan seslerin, parlaklıklarını yitirmeleriyle sonuçlanır.

Tel temizliği için geliştirilmiş özel aparatlar sayesinde, tellerin klavyeye bakan kısımlarını daha kolay temizleyebilirsiniz. Aparatlar, çalışma prensiplerinden dolayı, tellerinin her iki yüzeyini temizleyebiliyorlar.

Temizlik aparatları, yanlarında değiştirilebilir ek pedlerle gelir. Bu pedler üzerinde biriktirdikleri kir ve oksitlerin miktarına göre, daha kısa veya daha uzun sürelerde değiştirilebilirler.


18 - Gitar Duvar Askısı

Resim
​
Gitarınız, çalışmalara ara verdiğiniz veya gitarınızdan uzak kaldığınız zaman dilimlerinde tehdit altındadır. Sağlam bir şekilde sabitlenmemiş gitarınız küçük çarpmalar veya temaslardan kaynaklı olara düşebilir. Düşmelerin şiddetine göre çizilebilir hatta tekrar kullanılamayacak derecede ciddi hasarlar alabilir.

Gitarınızı çalmadığınız zaman dilimlerinde korumanın yolarından biride, gitar duvar askısı kullanmaktır. Gitarınız asmak istediğiniz en doğru duvarı tespit ederek, vidalar yardımı ile sabitleyebilirsiniz.

Değişik görünüm ve özelliklere sahip gitar duvar askılarını, enstrüman satışı yapan mağazalardan veya online satış yapan mağazalardan temin edebilirsiniz.

​Bu yazının size bir şeyler kattığını düşünüyorsanız beğenebilir, bültenimize abone olabilir, sosyal medyada takip edebilir ya da yorumlar bölümünde düşüncelerinizi paylaşabilirsiniz.
​
​
​Bu yazıları oluşturmaya devam edebilmemiz için işinize yaradığını, bilmemiz önemli. Keyifli çalışmalar...
​
Gitar Dersi Almak İstiyorum

Okumaya Devam Et...
​

Resim

Gitar Çalmaya Başlayacakların Merak Ettiği 12 Konu
​

Resim

Gitar Çalmanın Bireye Kattığı 9 Özellik​

Tümünü Gör

Uzaktan gitar eğitimi. Gitar kursu İsviçre, Norveç, İsveç, Avusturya, Türk gitar hocası, Tükçe gitar, Türkçe gitar dersi, Türkçe gitar kursu, fingerstyle gitar dersi, klasik gitar dersi, online gitar kursu, uzaktan gitar kursu, uzaktan gitar eğitimi, online gitar eğitimi Almanya, Amerika, Hollanda, İzlanda, İngiltere, Fransa, Avustralya, Kanada, Belçika, birleşik arap emirlikleri, anatolian guitar, Hırvatistan, Ukrayna, Norveç, Belarus, Finlandiya, Romanya, Malta, Macaristan, Lüksemburg, Bulgaristan, İrlanda, Danimarka, İtalya, Polonya
4 Yorumlar
Selin
2/13/2019 07:46:57 pm

Merhaba,
bilgilendirici bir yazı olmuş.
Teşekkür ederim.

Yanıtla
Bülent Atalar link
2/13/2019 10:57:43 pm

Faydalı olmasına sevindim.

Yanıtla
Gökhan
3/10/2020 03:30:39 pm

Bütün sitede yazanları okudum gerçekten faydalı yorum yapmışsınız teşekkürler

Yanıtla
Ellena link
11/22/2020 09:56:32 am

Nice bblog you have

Yanıtla



Yanıt Ver.

    Göz At

      BÜLTENLERE ABONE OL

    Abone Ol

  • Anasayfa
  • Hakkımızda
  • Gitar Dersi
    • Uzaktan Gitar Eğitimi
    • Öğrenci Görüşleri
    • YouTube Yorumları
    • Fotoğraflar
  • Videolar
    • Ders Videoları
    • Anadolu Ezgileri
    • Klasik
    • Flamenco
    • Düzenlemeler
    • Kompozisyonlar
  • Nota Arşivi
    • Flamenco Gitar
    • Klasik Gitar
    • Jazz Gitar
    • Fingerstyle Gitar
    • Guitarpro
    • Türkçe Sözlü
  • Blog
    • Faydalı Bilgiler
    • Gitaristler
    • Akorlar
    • Gamlar >
      • Majör Gamlar
      • Minör Gamlar
    • Caz Tarihi Yazı Serisi
  • Bu Siteyi Destekleyin
    • Nota Satışı
  • İletişim