Birebir ve Uzaktan Gitar Kursu
  • Anasayfa
  • Hakkımızda
  • Gitar Dersi
    • Uzaktan Gitar Eğitimi
    • Öğrenci Görüşleri
    • Fotoğraflar
  • Videolar
    • Ders Videoları
    • Anadolu Ezgileri
    • Klasik
    • Flamenco
    • Düzenlemeler
    • Kompozisyonlar
  • Nota Arşivi
    • Flamenco Gitar
    • Klasik Gitar
    • Jazz Gitar
    • Fingerstyle Gitar
    • Guitarpro
    • Türkçe Sözlü
  • Blog
    • Faydalı Bilgiler
    • Gitaristler
    • Akorlar
    • Gamlar >
      • Majör Gamlar
      • Minör Gamlar
    • Caz Tarihi Yazı Serisi
  • Bu Siteyi Destekleyin
    • Nota Satışı
  • İletişim
Resim

Gitar Telleri Hakkında Bilmeniz Gereken 8 Önemli Konu

6/20/2018

30 Yorumlar

 

Yazar

Bülent Atalar


​Piyasada, bir çok marka ve model tel olması, özellikle gitar çalmaya yeni başlayanlar için kafa karışıklığı yaratmakta. Gitara bağlanan her yeni marka ve model tel, birbirinden farklı sonuçlar verir. Aradığın ses rengini bulana kadar, farklı tel kombinasyonlarını denemen gereklidir. Çünkü bu, gitarına en uyumlu teli bulmanı sağlayacaktır.

Klasik gitar tellerinin yapısını ve tel çeşitlerini anlaman, aradığın ses rengine daha kolay ulaşmanı sağlar. Tellerin yapısı, tellerdeki tansiyon kavramı, tel bakım önerileri ve merak edilen diğer başlıkları, yararlanabilmen için bir araya getirdik. Aşağıdaki 8 önemli konuyu okuyarak, gitarın için doğru telleri seçmeye bir adım daha yaklaşacaksın.


Ayrıca bu yazının başındaki videonun izlenmesinde fayda var.

1 - Klasik Gitar Tellerinin Yapısı

klasik gitar tellerinin yapısı, gitar teli
​
Sanayi devrimi öncesinde, bir çok telli çalgıda olduğu gibi, gitar teli yapımında da, hayvan bağırsakları kullanılmaktaydı. 

​Günümüzde ise, klasik gitar tellerinin alt üç teli naylon, diğerleri ise metaldir. Naylon tellerde değişik oranlarda karbon ve farklı bileşenler kullanılır. Bas nitelikli
tellerde ise ipek veya sentetik lifler üzerine sarılan metaller kullanılır. İpek liflerin üzerindeki tellerin alaşımında ise krom, gümüş, bakır gibi metaller kullanılır.
​

2 - Gitar Teli Tansiyonu Nedir?

gitar teli tansiyonu nedir, tel tansiyonu nasıl ölçülür, tel tansiyonu ne işe yarar

Farklı tansiyonlardaki teller, pastel, parlak veya canlı tonlar gibi farklı ses renkleri elde edebilmeni sağlar. Klasik gitar teli tansiyon farklarını ne kadar iyi anlarsan, aradığın ses rengine o oranda yaklaşmış olursun. Gitar teli paketlerinin üzerinde, tansiyon bilgileri bulunur. Bu bilgiler aşağıdaki gibi sıralanır:
  • Sert  Tansiyon                       (Hard Tension)
  • Normal Tansiyon                  (Normal Tension)                         
  • Yumuşak Tansiyon               (Light Tension)                        
  • Extra Yumuşak Tansiyon     (Extra Light Tension)     ​​

​Tansiyon farklarını iki ayrı örnekte inceleyelim. 
​
Sert Tansiyon teller kullandığın zaman, gitarının sesinin, daha parlak (metalik) çıktığını ve tellerin daha gergin (sert) olduğunu hissedebilirsin. Parmak uçlarında ise tellerin sertleştiğini ve daha fazla basınç uygulaman gerektiğini fark edersin.

​Yumuşak tansiyon teller kullandığın zaman ise, gitarının sesinin daha pastel (yumuşak) duyulur.
Yumuşak tansiyon tellerin, sert tansiyon tellere göre daha yumuşak olduğunu parmak uçlarında hissedebilirsin. Dolayısı ile düşük tansiyonlu teller daha rahat çalım imkanı sağlayacaklardır.
​

3 - Hangi Tansiyon Tel Seçmeliyim?

(Hard) Tension)
(Normal Tension)
(Light Tension)
(Extra Light Tension)

​Seçtiğin tansiyon aralığının, öncelikli olarak çalmak istediğin müzik türünün genel yapısına uygun olmasına dikkat etmelisin.
Örneğin, ağırlıklı olarak flamenko gitar çalışmaları yapıyorsan, bu müziğin genel yapısından dolayı, parlak ve çabuk sönümlenen seslere ihtiyaç vardır. Dolayısı ile yüksek tansiyonlu teller seçmen daha iyi sonuçlar getirebilir.

​
Ağırlıklı olarak romantik dönem klasik gitar repertuvarı çalışıyorsan, normal veya düşük tansiyonlu telleri seçmek, istediğin sonuca yaklaşmanı destekleyecektir.

Tam bu noktada, karma tansiyon özelliğine sahip gitar teli modelleri olduğunu da belirtmeliyiz. Şöyle ki, üst üç telin yüksek, alt üç telin ise normal tansiyon olduğu marka ve modeller bulabilirsin. Karma tansiyon teller ile daha farklı etkiler oluşturabilirsin.

Bu konu hakkında bilinmesi gereken başka bir ayrıntı ise, kimi gitaristlerin bir çok marka ve modelin karışımı olan setler oluşturduklarıdır. Artık bu noktada kişisel tercihler ve ses rengi arayışı söz konusudur. Gitar teli tansiyon farklarını anlayarak, düşlediğin ses rengine daha kolay ulaşabilirsin.


4 - Gitar Teli Ne Zaman Değiştirilmeli ?

gitar teli ne zaman değiştirilmeli, gitar tellerim paslandı, gitar telleri nasıl değiştirilir

​Özellikle gitar çalmaya yeni başlayan kişilerin merak ettikleri konuların başında, “telleri ne zaman değiştirmeliyim?” gelmektedir. Tellerini değiştirme periyodunu, çalışma yoğunluğun belirleyecektir.
​
Şöyle ki; çalışma süren arttığı taktirde, ortam sıcaklığına bağlı olarak da, ellerinde ve parmak uçlarında terlemeler oluşacaktır. Bu terlemeler, tellerinin çabuk oksitlenmesine sebep olur. Çalışma süren azaldığında ise oksitlenme daha yavaş gerçekleşeceğinden, tellerini daha seyrek periyotlarda değiştirebilirsin.
gitar telleri hakkında bilinmesi gereken 8 konu, gitar telleri ne zaman değiştirilmeli

​Yaklaşık 2-6 ay arası çalınmayan bir gitarın telleri mümkünse değiştirilmelidir.​
Bas teller, netlik ve parlaklıklarını kaybetmeye başladığı zaman, tellerini yenileyebilirsin. Bir başka ölçüt ise, özellikle perde yakınlarında oluşmaya başlayan oksitlenmeler veya ezilmelerdir. Oksitlenmeler arttığı zaman tellerini değiştirmek için uygun olacaktır.

​Zamanında değiştireceğin teller, çalışmalarını keyifli hale getirecektir . Gitar Tel Temizliği Nasıl Yapılır?​ yazımıza göz atarak, gitar tel temizliği hakkında daha fazla bilgiye ulaşabilir ve oksitlenmeleri yavaşlatıp, tellerin ömrünü uzatabilirsin.

5 - Gitarımın Tellerinden Biri Koptu, Bütün Telleri mi Değiştirmeliyim?

gitarımın tellerinden biri koptu, bütün telleri mi değiştirmeliyim

​Yakın zamanda teller değiştirildiyse sadece kopan teli yenilemek yeterli olacaktır. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli şey, kopan telin yerine takılacak telin, aynı marka ve model olmasıdır. Çünkü aynı markanın farklı modellerindeki tansiyon ve tel bileşenleri farklıdır. Bu farklılık ise, mevcut teller ile yeni takacağın teller arasında, uyumsuzluğa sebep olacaktır.

​Eğer gitarın üzerindeki tellerin, marka ve modelinden emin değilsen, en doğrusu telleri takım olarak değiştirmen olacaktır.

Ayrıca, g
itarının üzerindeki teller, uzun süre kullanılmış ve bu tellerden biri kopmuş ise, tavsiyem, bütün telleri, takım olarak değiştirmendir. Çünkü yeni tel ile eskileri arasındaki uyumsuzluk, oldukça fazla olacaktır.


6 - Gitar Tellerimi Nerede Değiştirtebilirim?

gitar tellerimi nerede değiştirebilirim, müzik mağazası, luthier, gitar yapımcısı, usta

​Gitar teli değiştirmeyi öğrenene kadar, bu konuda luthierlerden veya müzik mağazalarından profesyonel yardım alabilirsin. Gitar teli değiştirme fiyatları, hizmet aldığınız yerlerin ücretlendirmesine bağlı olarak, 10-50 tl arasında değişmektedir.
√Luthierler sayfamızı ziyaret ederek, İstanbul’daki ​luthierlerin iletişim bilgilerine ulaşabilirsin.

Ani tel kopmaları konusunda hızlı çözüm üretebilmek ve genel gitar temizliğini daha rahat yapabilmek için, tellerini değiştirmeyi öğrenmeni ve bu konuda bağımsız hale gelmeni tavsiye ederiz.
​

7 - Gitara Yeni Takılan Tellerin, Akort Problemi Nasıl Çözülür?

gitara yeni takılan tellerin akort problemi nasıl çözülür, tel taktım akort bozuluyor

​Gitarına her yeni tel taktığında, sık sık akort yapmana rağmen, akordunun kısa sürede tekrar bozulduğunu fark etmiş olmalısın. Bu sorunun nedeni maddelerin kararlılık halleridir. Teller fabrikadan çıktığı halleriyle gevşek ve belirli bir kararlılıktadırlar.

Telleri, gitarına bağlayıp germeye başladığında, kararlı oldukları konuma, yani gevşek hallerine geri dönmek isterler. Akortlamaya devam ettikçe, teller yavaş yavaş, yeni gerginlik seviyelerinde, kararlı hale gelmeye başlarlar.

​Şimdi yeni tellerin akort süresini, pratik olarak kısaltacak seçeneklere göz atalım.


a-) Yeni takılan tellerin, ilk akordunu yaptıktan sonra, telleri ellerinle esnetebilirsin. Telleri esneterek, gergin hallerindeki kararlılıklarına daha hızlı ulaşmalarını sağlayabilirsin. Ellerinle esnetme konusunda endişelenmene gerek yok. Çünkü klasik gitar telleri, onlarca kilogramlık ağırlığı kaldırabilecek dayanıklılığa sahiptir.

b-) 3-6 saat boyunca tellerini standart akorttan bir tam ses tizleştirerek  kararlık hallerine daha kısa sürede ulaştırabilirsin. İhtiyaca göre 3-6 saatin sonunda bu işlemi bir kere daha tekrarlayabilirsin. Ardından telleri yine standart akort seviyesine çekebilirsin.

Yukarıdaki iki seçenekten birini veya her ikisini bir arada kullanabilirsin. Bu teknikler yeni taktığın tellerin, daha kısa sürede akortlanmasını sağlayacaktır. Akortlama süren kısaldığından, severek yaptığın çalışmalara biran önce dönebileceksin.
​

​8 - Gitar Tel Temizliği Nasıl Yapılır?

microfiber bez veya gitar tel temizleme aparatı ile temizlemek
​
​Tellerini değiştirdikten sonra, bu teller ile daha uzun süre çalabilmek için, genel gitar temizliğinin yanı sıra, tel temizliğine de dikkat etmelisin. Pamukçuk bırakmayan bir kumaş veya tel temizleme aparatları sayesinde, kullandığın tellerin ömrünü uzatmış olursun. 
√Gitar Tel Temizliği Nasıl Yapılır ? yazımızı okuyarak, tel temizliği hakkında ayrıntılı bilgiye sahip olabilirsin.

​Teller hakkındaki öğrendiğin bilgilerle, gitarına en uygun telleri seçmen kolaylaşacak ve istediğin ses rengine, daha kolay ulaşmış olacaksın.

Bu yazının sana bir şeyler kattığını düşünüyorsan beğenebilir, bültenimize abone olabilir, sosyal medyada takip edebilir ya da yorumlar bölümünde düşüncelerini paylaşabilirsin.
​Bu yazıları oluşturmaya devam edebilmemiz için işine yaradığını, bilmemiz gerekiyor. Keyifli çalışmalar...
Gitar Dersi Almak İstiyorum

Okumaya Devam Et...
​

Resim

Gitar Çalışırken Dikkat Edilmesi Gereken 12 Önemli Konu
​

Resim

Klasik Gitar Alırken Nelere Dikkat
​Etmeliyim?​
​

Resim

5 Adımda Gitar Tel Yüksekliği Nasıl Dengelenir?
​

Resim

Gitar Çalmaya Başlayacakların Merak Ettiği 12 Konu​
​

Tümünü Gör
Kadıköy gitar kursu, online gitar dersi ve almanya gitar dersi.

30 Yorumlar
Enis
2/16/2018 11:11:53 pm

Verdiğiniz bilgiler gayet yararlı, teşekkür ederim.

Yanıtla
GuitarDaily link
2/17/2018 02:08:14 am

Faydalı olmasına sevindik.. Bu içeriği paylaşarak, daha fazla insanın faydalanmasını sağlayabilirsiniz.
Keyifli çalışmalar dileriz..

Yanıtla
yücel
4/16/2018 01:21:43 pm

oğluma yeni aldığım klasik gitarın tellerini (özellikle üstteki 3 telde) yukarı veya aşağı bend yaptığımız zaman tel parmağımın ucunda yuvarlanıyor..elektro veya akustik gitarda böyle bir problem olmuyordu.. sebebi nedir acaba? tesekkürler..

Yanıtla
Bülent Atalar link
4/16/2018 04:03:55 pm

Merhabalar,

sorunuzu doğru anladıysam, üst 3 teldeki sarımlar kopmuş olabilir. Yeni gitarların çoğunda düşük kaliteli teller kullanıldığında, sarımlarda bir takım açılmalar veya kopmalar söz konusu olabilir...

Yanıtla
Hikmet
7/3/2018 10:28:46 am

Merhaba...Telleri gitarist bir arkadas baglamisti. Ders aldimiz hoca 'yeni takilan gitar tellerini yanlis bağlamışlar. Yeni bir set almaniz gerekli" diyor. Boyle bir sey oalbilir mi? Tesekkurler.

Yanıtla
Bülent Atalar link
7/3/2018 03:56:05 pm

Merhabalar, Telleri söküp doğru şekilde bağlamanız yeterli olacaktır. Yeni tel almanıza gerek yok.


Fakat teller bağlayan arkadaşınız yanlış bir sırayla bağladıysa ve sonrasında tel fazlalıklarını kestiyse, belki bazı tellerin uzunlukları doğru bağlama sırası için yeterli uzunlukta olmayabilir ve hocanız bundan dolayı yeni teller almanızı istemiş olabilir.

Keyifli çalışmalar dilerim.

Yanıtla
Hikmet
7/28/2018 11:19:05 pm

Cok tesekkurler

Yanıtla
Bülent Atalar link
7/30/2018 01:17:28 pm

İlginiz için biz teşekkür ederiz. Keyifli çalımalar...

Yunus Emre Şensoy
12/2/2018 07:59:49 pm

Kurs ücretini burdan öğrenebilir miyim?

Yanıtla
Bülent Atalar link
12/3/2018 06:16:36 pm

Merhabalar, iletişim bölümündeki formu doldurarak ders ücretleri hakkında bilgi alabilirsiniz.

Yanıtla
ali
1/13/2019 04:10:28 am

yeni başladım yazınızdakileri keşfederek uygulamaya başlamıştım ama birde burada okuyunca kendimi onaylamış oldum gayet sade bir dil ile basit bir şekilde gerekli açıklamaları yapmışsınız kesinlikle faydalı buldum teşekkür ederim

Yanıtla
Bülent Atalar link
1/13/2019 06:13:42 pm

Aklın yolu birdir. Faydalı olmasına sevindim. Keyifli çalışmalar ve başarılar dilerim.

Yanıtla
Ahmet Gök
1/20/2019 11:33:19 am

Merhaba,
Gitar teli alacağım ama ."....KLASİK GİTAR TEL SETİ (4/4), ......3/4, ......1/2 sayıları neyi ifade ediyor.

Yanıtla
ali
1/20/2019 12:45:32 pm

4/4 3/4 gibi ifadeler genelde gitarların kasa boylarını ifade eder fakat tel paketlerinde böyle ifadelere pek rastlamadım genelde 11 14 19 32 44 gibi ifadeler olur bu ifadeler tellerin tansiyonunu ifade eder bir de xl gibi ifadeler vardır buda tel boyunu ifade eder. umarım yanlış bilgilendirmemişimdir eğer bir yanlışlık var ise lütfen düzeltin

Yanıtla
Bülent Atalar link
1/20/2019 02:01:38 pm

Kesinlikle doğru, teşekkür ederiz...

Bülent Atalar link
1/20/2019 02:00:11 pm

Merhabalar Ahmet Gök, Ali bey sorunuzu doğru şekilde yanıtlamış. Keyifli çalışmalar dilerim.

Yanıtla
Melike
10/21/2019 07:58:03 pm

Merhaba gitarımı yeni akort ettirdim ama sesi hiç hoşuma gitmedi bahsettiğiniz gibi yeni takıldı için mi bu ses yoksa gidip göstermelimiyim ama sapıda kırılmıştı bununda uyumda bir ilgisi olabilirmi

Yanıtla
Bülent Atalar
10/26/2019 04:08:04 pm

Teller yeni değiştirildiği için, fakat bahsettiğiniz problem için, bir ustayla görüşmenizde fayda olabilir.

Yanıtla
Hasan
11/22/2019 11:40:13 am

Nylon tel ile carbon tel arasındaki fark nedir?

Yanıtla
Fatih
12/5/2019 01:58:33 pm

Merhaba yeni bir gitar aldım öğrenci gitarı diye geçiyor, gitarın telleri 6 sı da misina tel olan yok yani normali böyle mi bilmediğim içim soruyorum..

Yanıtla
Bülent Atalar
12/10/2019 12:03:12 pm

Merhaba, evet doğrudur. klasik gitar tellerinin 3 misina, diğer üçü ise ipek üzerine metal alaşımlı sargı tellerdir. Normali böyledir. Yeni başlayacağınız çalışmalarda başarılar dilerim...

Yanıtla
berat
12/15/2019 04:12:52 pm

Selamlar. alttaki mi telim koptu ve daha yeni değiştirdim mi telinin sarılacağı kısmı si teline si telini de mi teline sarsam sorun olur mu?

Yanıtla
Bülent Atalar
12/16/2019 03:31:51 pm

Selamalar, telleri kendi sarılması gereken kısıma sarmanızı öneririm.

Keyifli çalışmalar dilerim.

Yanıtla
eser
12/27/2019 09:51:32 pm

ben daha yeni klasik gitar teli aldım taktım akordunu yaptım ama şöyle bir sorun var ince mi teli si teliyle aynı sesi veriyor telefondan akort yapıyorum yarlayacağım diye teli kopardım tel yeni olduğu için gevşetip yeniden taktım oldu çünki çok uzundu tel ne yapabilrim ince mi teli si ile aynı sesi veriyor ayarlanmıyor

Yanıtla
Bülent Atalar
12/28/2019 07:35:17 pm

Öncelikli olarak mi ve si tellerini doğru sıra ile takıp takmadığınız kontrol edin.

Arkasın dan yeni bir tuner app. Kullanmayı deneyebilirsiniz.

Çünkü bu güne kadar gitar teli paketlerinden yanlış tel çıkma durumu ile karşılaşmadım.

Keyifli çalışmalar

Yanıtla
Volkan
2/17/2020 08:33:11 am

Merhabalar , gitar telleri ile ilgili olarak, harika bir paylaşım yapmışsınız.Teşekkürler. Naylon tel İle Carbon tel arasındaki fark nedir ? neredeyse 2 kat fiyat farkı var. yardımcı olmanızı rica ederim.

Yanıtla
Onur
3/13/2020 03:57:26 pm

Benim elimde ki gitar biraz daha düşük kalitede bir gitar.kaliteli bir tel ile sesini daha iyi yapabilirmiyim?

Yanıtla
Burak
5/21/2020 07:35:29 pm

Bi nebze daha iyi olur ama gitarınız yamahaya dönüşmez, bi tele 45tl den fazla sakın vermeyin gereksiz masraf olur

Yanıtla
Hakan Sayel
5/26/2020 04:42:40 pm

Hocam merhaba,
Akustik Gitarimi tam akorda çektiğim zaman çalmakta güçlük çekiyorum. Parmak uçlarım çok acıyor. Çelik tel kullanıyorum. Pes akort ettiğimde de orjinal sesi yakalayamıyorum. Bana tavsiyeniz ne olabilir?

Yanıtla
Bülent Atalar
5/27/2020 01:35:13 am

Merhaba,

Öncelikli olarak 0.9 veya 0.10 tel kullanmayı deneyebilirsiniz.
Ayrıca eşik yüksekliğiniz olması gerekenden daha fazla olabilir.

Bu konuyla ilgili bir yazı paylaşıyorum:
https://www.guitardaily.net/blog/gitar-tel-yuksekligi-nasil-dengelenir

Son olarak sap ayarınızı kontrol ettirmenizde de fayda olabilir.
Keyifli çalışmalar dilerim...

Yanıtla



Yanıt Ver.

    Göz At

      BÜLTENLERE ABONE OL

    Abone Ol

  • Anasayfa
  • Hakkımızda
  • Gitar Dersi
    • Uzaktan Gitar Eğitimi
    • Öğrenci Görüşleri
    • Fotoğraflar
  • Videolar
    • Ders Videoları
    • Anadolu Ezgileri
    • Klasik
    • Flamenco
    • Düzenlemeler
    • Kompozisyonlar
  • Nota Arşivi
    • Flamenco Gitar
    • Klasik Gitar
    • Jazz Gitar
    • Fingerstyle Gitar
    • Guitarpro
    • Türkçe Sözlü
  • Blog
    • Faydalı Bilgiler
    • Gitaristler
    • Akorlar
    • Gamlar >
      • Majör Gamlar
      • Minör Gamlar
    • Caz Tarihi Yazı Serisi
  • Bu Siteyi Destekleyin
    • Nota Satışı
  • İletişim