Birebir ve Uzaktan Gitar Kursu
  • Anasayfa
  • Hakkımızda
  • Gitar Dersi
    • Uzaktan Gitar Eğitimi
    • Öğrenci Görüşleri
    • Fotoğraflar
  • Videolar
    • Ders Videoları
    • Anadolu Ezgileri
    • Klasik
    • Flamenco
    • Düzenlemeler
    • Kompozisyonlar
  • Nota Arşivi
    • Flamenco Gitar
    • Klasik Gitar
    • Jazz Gitar
    • Fingerstyle Gitar
    • Guitarpro
    • Türkçe Sözlü
  • Blog
    • Faydalı Bilgiler
    • Gitaristler
    • Akorlar
    • Gamlar >
      • Majör Gamlar
      • Minör Gamlar
    • Caz Tarihi Yazı Serisi
  • Bu Siteyi Destekleyin
    • Nota Satışı
  • İletişim
Resim

Gitar Çalışırken Dikkat Edilmesi Gereken 12 Önemli Konu

6/10/2018

4 Yorumlar

 

Yazar

Bülent Atalar

Gitar Çalışırken Dikkat Edilmesi Gereken 10 Önemli Konu
 
Gitar çalmaya başlayan kişilerin en büyük problemlerinden biri de, çalışmaları esnasında dikkat etmeleri gereken konuları fark edememeleridir. Bu nedenle bir çok insan, seneler boyu gitar çalışmalarını aralıksız devam ettirmelerine rağmen, istedikleri sonuçları alamamaktadırlar.

​Eğer çalışmalarınız esnasında, profesyonel bir yardım almıyorsanız, çalışmalarınızı nitelikli hale getirebilmek için, bilmeniz gereken bazı püf noktalarını gözden kaçırmış olma ihtimaliniz çok yüksek.

Aşağıda yer alan 12 başlığa dikkat ederek, ciddi zaman kazanımları elde edebilir, çalışmalarınızı daha nitelikli ve keyifli bir hale getirebilirsiniz.


1 - Tırnak Törpüsü ve Bakımı

Gitar Çalışırken Dikkat Edilmesi Gereken 10 Önemli Konu- tırnak törpüsü ve bakımı

​Bu konunun birinci sırayı alıyor olması oldukça önemlidir. Çünkü tırnaklar gitar çalmada ses üretiminden sorumludur. Temelde iyi üretilmemiş bir ses, kirli, belirsiz ve tempo açısından kontrolsüz bir sonuç doğuracaktır.

Parmak sitiliyle (Fingerstyle) gitar çalan kişiler için, tırnak törpüsü ve bakımı oldukça önemlidir. Tırnakların üzerindeki micro pürüzler, tırnakların tellere takılmasına sebep olarak, tonaliteyi olumsuz etkiler ve tempoda aksamalara sebep olur. Tırnak törpüsü ve bakımına dikkat ederek, iyi bir tonaliteye ve akıcı bir çalışa ulaşabilirsiniz.

​
Gitaristler İçin Tırnak Törpüleme ve Bakım Yöntemleri 
Konusu ilgini çekebilir. Burayı tıklayarak okuyabilirsin.

2 - Esneme Hareketleri


​Düzenli gitar çalışmaya başlamış kişilerin kolaylıkla fark edebileceği bir sorun da, çalışmaların ilk yarım saatinde ellerin ısınmamış olması ve kısa bir adaptasyon problemi yaşanmasıdır. Bu sürenin kısalması adına, özellikle el, bilek ve tüm kola yönelik streç (esnetme) hareketleri uygulamanız faydalı olacaktır. 
​

Esneme hareketleri, gitar çalışmalarını daha nitelikli hale getirmeniz konusunda yardımcı olurken, bir yandan da çalışma esnasında oluşan ağrı ve rahatsızlıkların önlenmesini sağlar. Yukarıda sırası ile gösterilen hareketleri uygulayarak, gitar çalışmalarını daha rahat ve daha nitelikli bir hale getirebilirsiniz.
​
​

Ayrıca, Çalgı Çalmaya Bağlı Fiziksel Rahatsızlıklar hakkındaki yazımıza da ilginizi çekebilir. Yazıyı buradan okuyabilirsiniz.

3 - Ortam Sıcaklığı

Gitar Çalışırken Dikkat Edilmesi Gereken 10 Önemli Konu- Ortam Sıcaklığı

​Vücudumuz üşümeye başladığında, beyindeki sıcaklık merkezi, ısının korunması için, ilk önce, damarları daraltarak, uzuvlara giden kan akışını azaltır. Uzun süre kar topu oynadığımızda ya da soğukta kaldığımızda, ilk önce el ve ayak parmaklarımızda uyuşma hissetmemizin sebebi budur.

​Aynı şekilde, soğuk bir ortamda çalışma yaptığınızda, ellerinize giden kan akışı yavaşlayacağı için, el ve parmaklarınızın hareket kabiliyeti büyük ölçüde azalacak ve çalışmalarınızı olumsuz etkileyecektir. Ortam çok sıcak olduğu zaman da ellerdeki terleme, bunaltıcı sıcaklık ve akort kayması problemleri çalışmalarınızı yine olumsuz yönde etkileyecektir.

​Önerimiz, gitar çalışılan mekanın sıcaklığının, ideal oda sıcaklığında yakın olmasıdır. İdeal oda sıcaklığı, 19°- 23° civarı olarak belirtilse de, bu derecelerin, kişiden kişiye göre değişiklik gösterebilir. Gitar çalışmaları yapacağınız ortamın, ne soğuk nede sıcak olarak hissedeceğiniz ısıda olmasında yarar var. Ortam sıcaklığına dikkat ederek, gitar çalıştığınız süreyi daha verimli geçirebilirsiniz.
​

4 - Ellerin Isıtılması

Gitar Çalışırken Dikkat Edilmesi Gereken 10 Önemli Konu- Ellerin ısıtılması

​Ellerinin ideal ısısında olması, kaslardaki gerilimleri azaltacağından, ellerinizi daha rahat kontrol etmenizi sağlar. Elleriniz üzerinde kuracağınız hakimiyet ise, gitar performansına doğrudan yansıyacak. Önerimiz, gitar çalışmalarına başlamadan önce ellerinizi ısıtmanızdır.

Bunu aşağıda önerdiğimiz, üç ayrı yolla yapabilirsiniz.

a - ) Ellerinizi Esnetin ve Boşlukta Sallayın

Ellerinizi esnetme ve boşlukta sallama hareketleri ile ısıtabilirsiniz. Çalışmalara başlamadan önce ellerinizi bileklerinden itibaren, boşlukta yoğun bir sıklıkta sallarsanız, kan dolaşımının hızlandığını, ellerinizin ısınmaya başladığını ve el-parmak eklemlerinin açılıp rahatladığı fark edeceksiniz.

b- ) Sürtünme Enerjisinden Faydalanın

Fizik kuralı olan, sürtünme kuvvetini kullanarak da ellerinizin ısısını artırabilirsiniz. Kısacası ellerinizi birbirine sürterek de ısıtabilirsiniz. Ayrıca sürtünme hareketi yapılırken, bir yandanda parmaklarınızı yumruk yapıp açmak süreci hızlandıracaktır. 

c- ) Ellerinzi Bir Isı Kaynağından Yararlanarak Isıtın

Ellerinizi kalorifer, klima, sıcak su veya keyifle içtiğiniz herhangi bir sıcak içeceğin fincanını kullanarak ısıtabilirsiniz. Ellerinizi ani ısı değişikliklerinden korumaya dikkat etmelisin. Aksi taktirde çabuk ısınması pahasına ellerinizin duyarlılığını azaltacak etkilerle karşılaşabilirsiniz.


​5 - Kas Tendon İlişkilerinin Fark Edilmesi

Gitar Çalışırken Dikkat Edilmesi Gereken 10 Önemli Konu- Kas ve Tendon ilişkisinin fark edilmesi

​Gitar çalışmalarında, dikkat edilmesi gereken en önemli konulardan biri de, kas ve tendon ilişkileridir. Bu ikisi çoğunlukla bir birine karıştırılır veya hiç fark edilmez ve çalışmalarda gereksiz enerji harcanmasına sebep olur. Çalışmalarınızda, kaslarınızı minimum ölçüde kullanmayı öğrenirseniz, enerji kaybınız azalacak ve daha kısa sürede sonuca ulaşacaksınız. 

​Sol elin maksimum performansta hareket edebilmesi ve net sesler üretebilmesi için bir takım kurallar söz konusudur.  Gitarda Sol El Yerleşimi ve Kullanımı konusunu buraya tıklayarak okuyabilirsin.
Çalgı Çalmaya Bağlı Fiziksel Rahatsızlıklar konusunu 
​
buraya
tıklayarak okuyabilirsin.

6 - Gitar Çalışılan Mekanın Dış Seslerden Yalıtılmış Olması

Gitar Çalışırken Dikkat Edilmesi Gereken 10 Önemli Konu - gitar çalışılan mekanın dış seslerden yalıtılmış olması

​Gitar çalışmalarında üretilen seslerin iyi anlaşılması önemlidir. Çalışma ortamına dışarıdan dahil olacak sesler, çalışmaların kalitesini azaltarak, seslerin doğru algılanmasını  büyük ölçüde engelleyecektir. Çalışmalarınızı yapacağınız mekanın dış seslerden yalıtılmış olması, sesleri daha iyi duymanızı sağlarken, aynı zamanda konsantrasyonunuzun artmasına yardımcı olacaktır.

Bu avantajdan yararlanmak için, çalışmalarınızı yapacağınız mekanı dışarıdaki dikkat dağıtıcı seslerden olabildiğince uzak olmasına dikkat edecek şekilde seçmelisiniz. Fakat dış seslerden pekte uzak olamayacağınız mekanlarda, ses yalıtım malzemelerinden yararlanarak izole edilmiş ortamlar oluşturabilirsiniz.

7 - Setler Halinde Çalışılması

Gitar Çalışırken Dikkat Edilmesi Gereken 10 Önemli Konu - setler halinde çalışmak

​Gitar çalışmalarını setler halinde yapmalısınız. Bu şekilde ​Gitar çalarken oluşacak ağrı ve rahatsızlıkları önlemiş olacaksınız. Aynı zamanda çalıştığınız tekniklerin kas hafızanıza daha iyi yerleşmesini sağlayacaksınız. Çalıştığınız herhangi bir tekniği en az 3 ayrı setete yapmaya gayret edin. Setleri oluşturmak için iki ayrı noktayı baz alabilirsiniz.

a- ) Çalışmalarınızda, ellerinin yorulduğu noktaları set sonu kabul etmek.
b- ) Çalışmaya ayırdığınız zaman dilimini, setlere ayırmak. Şöyle ki, 1 saat kesintisiz gitar çalışmak yerine, her 15 dakikada küçük aralar vererek çalışabilirsiniz.
​

​8 - Kas Hafızası

Gitar Çalışırken Dikkat Edilmesi Gereken 10 Önemli Konu - Kas Hafızası

​Kas hafızası, yüksek sayıda tekrar edilen bir aksiyonun çok da fazla konsantre olmadan aynı başarı ve isabetle yapılmasını sağlayan olgudur. Kısacası reflekslerimizdir. Bu olgudan, gitar çalışmalarında yararlanıyor olmanız, çalıştığınız tekniğin kısa sürede reflekse dönüşmesini sağlayacaktır.​
Kas hafızanın daha kısa sürede ve nitelikli bir şekilde oluşması için teknikleri doğru uygulamanız ve setler halinde çalışmanız gerektiğini hatırlayın.

9 - Dinleme Becerisinin Geliştirilmesi

Gitar Çalışırken Dikkat Edilmesi Gereken 10 Önemli Konu - Dinleme Becerisinin Geliştirilmesi

​Dinlemek, müziğin doğası itibariyle, müzik olgusunu fark etmemizi ve hemen ardından anlamlandırmamızı sağlayan en önemli unsurdur. Dinleme noktasında kendinizi geliştirememiş kişiler için, dünyanın en değerli müzik eserleri dahi ard arda gelen bir takım uyumlu ve ritmik seslerden ibaret olacaktır.

Esasında sadece gitar değil her hangi bir enstrüman icra etmeye karar verdiyseniz, müzik üst başlığının en önemli unsuru olan dinleme niteliği üzerine düşünmeli ve belirli egzersizleri yaparak dinleme becerinizi üst seviyelere taşımalısınız. 

Müzikal duyumun geliştirilmesi için, ''Kulak Eğitimi'' adı altında yapılan çalışmalar vardır. İmkanlarınız doğrultusunda, bu çalışmalar için profesyonel yardım alabilirsiniz.

Öncelikli olarak bizim tavsiyemiz ise, her gün beğendiğiniz bir müziği, tamlanana kadar, iyi bir konsantrasyon ile dinlemeniz olacaktır. Bu şekilde her yeni gün dinleme kapasitenizi artırırken, bir yandan da müzikal belleğinizin yeni bir müzikle tanışmasını sağlayabilirsiniz.

​
Bu konuda daha fazla fikir sahibi olmak için Dinlemek ile Duymak Arasındaki Fark​ ​yazımızı buradan okuyabilirsiniz.

10 - Konsantrasyonun Artırılması

Gitar Çalışırken Dikkat Edilmesi Gereken 10 Önemli Konu - konsantrasyonun arttırılması- vicente amigo

​Her hangi bir konuya tam anlamıyla odaklanma, günümüz “modern” insanın, en temel problemlerinden biri. Gitar çalışmalarında yeni bilginin öğrenilmesi kadar, o bilginin pratik edildiği aşamadaki konsantrasyonunuzu arttırmanız, kısa sürede daha başarılı sonuçlar elde etmenizi sağlayacaktır.

Konsantrasyonun artması adına aşağıdaki bir kaç teknikten yararlanılabilirsiniz,
​

a-) Çalışılan ortamın, dış etkenlerden arındırılmış olması
b-) Nefes egzersizleri yapmak
c-) Dinleme becerisinin geliştirilmesi
d-) Meditasyon tekniklerinden yararlanmak


11 - Parmak Uçlarının Korunması

Resim

​Gitar çalmaya başlayan bir çok insanın duyduğu ve merak ettiği sorulardan biri de, parmaklarım nasır olacak mı? İyi derece gitar çalan bir çok gitaristin de teşfik ettiği ve olmazsa olmaz sanılan bu durum, bir yaklaşım hatasısın ürünüdür.

Gitara yeni başlayacak kişiler bilmelidirler ki, parmak uçlarını gündelik yaşantılarında kullandıklarından çok farklı kullanacaklar. Dolayısı ile parmak uçlarınız, bu güne kadar hiç yapmadıkları bir işi yapacaklar. Telleri klavyeye bastırarak değdirecekler. Gitar çalmaya başladığınız ilk günlerde, uyguladığınız basınçtan kaynaklı, parmak uçlarınızda küçük acılar oluşabilir. Bu ağrılar, parmak uçlarınının ilk defa böyle kullanıyor olmandan kaynaklanacaktır.

Tam bu noktada ciddi bir ayrım var. Parmak uçlarınızda oluşacak acıların üstüne gitmek veya kademeli bir şekilde parmak uçlarınızın sertleşmesini sağlamak.

Çalışmalarınızın ilk günlerinde oluşacak acıların üstüne gitmeyi seçerseniz, büyük ihtimal parmak uçlarınızda küçük su torbalarının oluştuğunu izlemek durumunda kalacaksınız. Dahada üzerine gitmeye çalıştığınızda ise, günlerce gitar çalmanızı engelleyecek komplikasyonlarla karşı karşıya kalmanız olasıdır. 

Gitar çalmaya başladığınız ilk günlerde, parmak uçlarınızda oluşacak ağrıları küçük set aralarına dönüştürerek, çalışmalarınıza ara vermelisiniz. Çalışmaların dozunu, ilerleyen haftalarda kademeli bir şekilde artırırsanız, parmak uçlarınızda, gitar çalışınızı destekleyecek makul sertleşmeler oluşacaktır. Nasır değil! Nasır oluşumu parmak uçlarınızla, gereğinden fazla basınç uyguladığınızın göstergesi olabilir.


​Sol elin maksimum performansta hareket edebilmesi ve net sesler üretebilmesi için bir takım kurallar söz konusudur.  Gitarda Sol El Yerleşimi ve Kullanımı konusunu buraya tıklayarak okuyabilirsin.
​

12 - Gitar Notalarını Deşifre Edilmesinde Püf Noktaları

Resim

Gitar notaları deşifre edilirken, bazı püf noktalarına dikkat edilmediğinde,

  • Deşifre hataları,
  • Zaman kaybı,
  • Geç öğrenme,
  • Ve yorum hataları

gibi sorunlarla karşılaşırsınız.

Gitar notaları deşifre edilirken dikkat edilmesi gerek 8 püf noktasınıa ​değindiğimiz yazımızı okuyarak, bu sorunları ortadan kaldırabilirsiniz. Böylelikle gitar çalışmalarınızda daha nitelikli ve daha hızlı ilerleme sağlayacaksınız.
​
Gitar Notaları Deşifresinde 8 Püf Noktası yazımızı buradan okuyabilirsiniz.

Gitar çalışırken yukarıda bahsettiğimiz konulara dikkat ederek, çalışmalarınızı daha nitelikli ve başarılı hale gelmesini sağlayabilirsiniz.

Bu yazının size bir şeyler kattığını düşünüyorsanız beğenebilir, bültenimize abone olabilir, sosyal medyada takip edebilir ya da yorumlar bölümünde düşüncelerinizi paylaşabilirsiniz.
​


​​Bu yazıları oluşturmaya devam edebilmemiz için işinize yaradığını, bilmemiz gerekiyor. Keyifli çalışmalar...
​
Gitar Dersi Almak İstiyorum

Okumaya Devam Et...
​

Resim

Gitarda Sol El Yerleşimi ve Kullanımı

Resim

Gitar Çalmaya Başlayacakların Merak
​Ettiği 12 Konu

Resim

Temel Gitar Tutuş ve Oturuşu Nasıl Olmalı?

Resim

Gitar Telleri Hakkında Bilmeniz Gereken 8 Önemli Konu
​

Tümünü Gör
gitar kursu kadıköy ve online gitar dersi

4 Yorumlar
Burak Altay
10/30/2019 11:52:20 pm

Merhaba, Öncelikle bu kadar emek verip güzel bir içerik çıkardığınız için çok teşekkür ederim. Gitara yeni başlayanlar için çok sade ve temiz ve bi o kadar da dolu bir içerik sunmuşsunuz. Bütün makalelerinizi sonuna kadar okudum, çok beğendim.

Bunları okumadan önce internet ortamında o kadar çok bilgi kirliği ile karşılaştım ki anlatamam. Sitenizdeki sade ve yalın anlatımı çok beğendim. Burada emeği geçen yazardan site tasarımında yazı fontunun seçiminden bu içeriği bize sunan herkese teşekkürler. Yazılarınızın devamını bekliyorum.

Yanıtla
Bülent Atalar
10/31/2019 01:18:08 am

İlginiz ve bu güzel yorumunuz için teşekkür ederiz. Umarım çalışmalarınıza değer katmayı başarmışızdır. Keyifli çalışmalar dileriz.

Yanıtla
savaş
4/14/2020 06:10:36 pm

öncelikle emeğiniz için gerçekten çok teşekkür ederim yeni başlyan biri olarak bu sitede hemen hemen her bilgiye ulaşıyorum

Yanıtla
Bülent Atalar
4/14/2020 07:21:05 pm

Faydalı olmasına sevindim, keyifli çalışmalar dilerim.

Yanıtla



Yanıt Ver.

    Göz At

      BÜLTENLERE ABONE OL

    Abone Ol

  • Anasayfa
  • Hakkımızda
  • Gitar Dersi
    • Uzaktan Gitar Eğitimi
    • Öğrenci Görüşleri
    • Fotoğraflar
  • Videolar
    • Ders Videoları
    • Anadolu Ezgileri
    • Klasik
    • Flamenco
    • Düzenlemeler
    • Kompozisyonlar
  • Nota Arşivi
    • Flamenco Gitar
    • Klasik Gitar
    • Jazz Gitar
    • Fingerstyle Gitar
    • Guitarpro
    • Türkçe Sözlü
  • Blog
    • Faydalı Bilgiler
    • Gitaristler
    • Akorlar
    • Gamlar >
      • Majör Gamlar
      • Minör Gamlar
    • Caz Tarihi Yazı Serisi
  • Bu Siteyi Destekleyin
    • Nota Satışı
  • İletişim