YazarBülent Atalar Çok sesli diğer bir çok enstrümanda olduğu gibi gitar çalarken de sıklıkla akorlara karşılaşırız. Akorlar arası ilişkilerin anlaşılması:
Genel anlamıyla akorlar arası ilişkiyi ifade etmek için ise, akor dizisi, akor ilerleyişi, armonik yürüyüş veya akor trafiği gibi ifadeler kullanılmaktadır. Akor dizisi, anahtar veya tonik akor üzerine yerleştirilen tonaliteyi kurmayı hedefleyen akorlar silsilesi olarak da ifade edilebilir. Kadans olarak da tanımlanan bu akor ilişkileri, bir dizinin (gamın) sesleri sırası ile romen rakamlarıyla derecelendirerek hesaplanır.
Dizinin dereceleri üzerine kurulan akorların, majör olanları büyük romen rakamları (II) ile ifade edilirken, minör olanları küçük romen rakamları (ii) ile ifade edilir. Ayrıca majör dizilerin alabileceği akorların tümünü incelediğimizde, I-IV-V derecelerin aldığı akorların majör, ii-iii-vi derecelerin aldığı akorların minör ve VII. derecenin diminished (dim) akor karakterinde olduğunu görebiliriz. Bazı temel dizilerin oluşumları hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak için bu sayfayı ziyaret edebilirsiniz. Bazı temel akorların oluşumları hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak için bu sayfayı ziyaret edebilirsiniz. Bu sayfanın başında, majör dizilerin ilk 6 derecesini içeren olası ve sıklıkla karşımıza çıkan akor yürüyüşlerinin ilişkilerini gösteren bir şema paylaştık. Bu şemada yer alan akor ilişkilerini düzenli olarak çalışmakta fayda olacağı gibi, şemayı yeniden yapılandırmak ve genişletmekte çok geliştirici bir çalışmaya dönüşebilir. Bu yazının size birşeyler kattığını düşünüyorsanız beğenebilir, bültenimize abone olabilir, sosyal medyada takip edebilir ya da yorumlar bölümünde düşüncelerinizi paylaşabilirsiniz. Bu yazıları oluşturmaya devam edebilmemiz için işinize yaradığını, bilmemiz gerekiyor. Keyifli çalışmalar... Okumaya Devam Et...
0 Comments
Leave a Reply. |